Het domein Solvay in Terhulpen bestaat uit 227 ha groen, bossen en vijvers en grenst in het noorden en het westen aan het Zoniënwoud en in het zuiden aan het natuurreservaat van Nysdam, het grootste van Waals-Brabant.

Nagenoeg alle soorten vegetatie en natuurlijke milieus van de streek zijn er vertegenwoordigd. Vogels vinden er een toevluchtsoord, rust-, voeder- en broedplaats, bouwen er hun nest of houden er halt tijdens hun trek. Zowel kleine als grote zoogdieren voelen zich thuis op het domein Solvay.

flore-illu_content_001

Het park Solvay werd eerst beschermd bij koninklijk besluit van 10 juni 1963 omwille van zijn esthetische waarde, daarna als belangrijk Waals erfgoed in 1993 en ten slotte onlangs als Natura 2000-gebied.

De weelde van het park vormt het onderwerp van talrijke onderzoeken door wetenschappers van de Nationale Plantentuin van België, het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen van België, de vakgroep Ecologie en Biogeografie van de UCL,... Het park wordt ook vaak bezocht door verenigingen van natuurkundigen, ornithologen, insectologen, paddestoelenkenners,...

flore-illu_content_002

Niet te missen zijn: het kathedraalwoud, de uitzichttoren, de rhododendronstruiken en azalea's, de beboste valleien, de vijvers, de Franse tuin, de opvallende bomen (mammoetboom, Japanse notenboom, Kaukasische vleugelnoot, tulpenboom, Californische tsuga, Douglasspar, Japanse ceder,...), fauna (fuut, tafeleend, meerkoet, wilde gans,...),...

Het park is alle dagen gratis toegankelijk. Wandelaars/bezoekers dienen het politieregelement strikt na te leven.